DMV Questions about Driving in Fog

Driving in fog

What You Should Know about Driving in Fog

Driving in fog is one of the most dangerous highway situations for both new and experienced drivers. Severe fog requires your undivided attention. Concentrate on the road and your surroundings. Avoid all distractions. If the fog doesn’t lift, consider taking a break in a safe place.

Question 1: When driving in a fog, you should:

  •   A. Follow other vehicles closely
  •   B. Reduce your speed
  •   C. Turn off your headlights

CORRECT ANSWER: B.
When you see less of the road ahead, you must slow down. Remember that you must be able to stop within the distance you can see ahead. Headlights must be on when visibility is low.

Question 2: When driving in a fog, it’s also a good idea to:

  •   A. Follow other vehicles at a greater distance
  •   B. Drive slowly on your right-hand shoulder
  •   C. Flash your headlights to warn others

CORRECT ANSWER: A.
Always increase your following distance in poor weather conditions. Never drive on the shoulder; other vehicles may have stopped on the shoulder.

Thick Fog Results in Many Accidents

Just like rain, fog may appear quickly when you drive on a highway. It is important to adjust speed and following distance when weather conditions change. Many of the accidents that occur in fog can be avoided.

One important contributing factor to the high number of accidents in fog is that drivers tend to drive at inconsistent speeds. Some drivers fail to adjust their speed, others slow down to almost a crawl.

Some drivers continue driving with their emergency flashers on, which may increase the overall glare for road users who struggle to see with any clarity. Others stop and park on the shoulder, near travel lanes.

Question 3: If you are driving in fog and conditions are so bad that you can barely see the road ahead:

  •   A. Slow down to 25 mph or less
  •   B. Keep driving and flash your headlights
  •   C. Pull completely off the road and stop

CORRECT ANSWER: C.
If the fog becomes so thick that you can barely see the road ahead, it is best to pull completely off the road and turn on emergency flashers. Do not continue until you can see well. Do not park close to travel lanes and don’t keep your foot on the brake pedal.

Turn on Headlights When Driving in Fog

DMV questions about headlight use in fog are very common. Many first-time applicants miss questions about the use of headlights in fog. The requirement to turn on headlights when visibility is low doesn’t mean that you should use high-beam headlights.

Question 4: When driving in fog, you should:

  •   A. Adjust your instrument lights so they are brighter
  •   B. Use your low-beam headlights
  •   C. Turn on your vehicle’s parking lights

CORRECT ANSWER: B.
Turn on your low-beam headlights in fog

Question 5: When driving in foggy conditions, high beams will usually:

  •   A. Cause you to see less of the road ahead
  •   B. Help you to see more of the road ahead
  •   C. Help to reduce glare

CORRECT ANSWER: A.
High beams will make it more difficult to see ahead in foggy conditions.

Use low beam headlights in fog

Use Low Beams in Fog

When weather conditions make it hard to see the road ahead, turn on your headlights. In fog, heavy rain or snow, always use your dipped headlights (low beams).

Low beams work better in these weather conditions.

In fog, the high beam will reflect back and cause glare. The result is that you will see less of the road ahead, not more. If you turn on low beams in fog, there are less reflections and less glare. In other words, low beams will optimize your view of the road ahead.

Question 6: When you drive with high beam headlights in fog:

  •   A. Oncoming vehicles must also use high beams
  •   B. The light from your own headlights can blind you
  •   C. You will improve your field of vision

CORRECT ANSWER: B.
High beams will make it more difficult to see the road. The light from your own headlights can reflect back, cause glare and temporarily blind you.

4 Important Reminders When You Drive in Fog

There are basically 4 important reminders when learning how to drive in fog:

  • Slow down
  • Increase following distance
  • Turn on headlights on low beam
  • Avoid distractions

…And if you don’t see well enough: Pull off the road and stop.

More DMV Questions from Different State Tests

Question 7: Use your headlights on rainy, snowy, or foggy days:

  •   A. So other drivers can see you
  •   B. On the high-beam setting
  •   C. To warn others of bad conditions

CORRECT ANSWER: A.
Turn on headlights to see and be seen in bad conditions.

Question 8: In which of the following situations should you use your low beams?

  •   A. At night in the city
  •   B. In foggy or misty weather
  •   C. Both A and B
  •   D. Neither A nor B

CORRECT ANSWER: C.
In cities where there are street lights, you should use low beams at night. You should also use them in fog.

Question 9: If you need to drive in foggy conditions:

  •   A. Do not drive over 10 miles per hour
  •   B. Drive with your hazard lights turned on
  •   C. Drive with headlights on low beam

CORRECT ANSWER: C.
Again, use low beams in fog. Driving with hazard lights is usually not recommended and is prohibited in several states. Slowing down to a crawl on the highway can also be dangerous.


Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: