10 Common DMV Questions about Road Markings

10 DMV Questions about Road Markings

Knowing Pavement Markings is Important for Your DMV Test

Your official DMV driver license test has one or two questions about road markings.

It’s a good idea to truly understand the difference between white and yellow lines, and the meaning of broken (dashed) and solid lines.

Road Markings - Yellow Lines

Question 1: Yellow lines:

  •   A. Separate traffic going in opposite directions
  •   B. Separate traffic going in the same direction
  •   C. Separate on-ramps and off-ramps from the main highway.

CORRECT ANSWER: A.
Yellow lines separate traffic going in opposite directions. On divided highways they mark the left edge.

Road Markings - White lines

Question 2: White lines:

  •   A. Separate traffic going in opposite directions
  •   B. Mark the middle of the highway.
  •   C. Separate traffic going in the same direction

CORRECT ANSWER: C.
White lines separate lanes of traffic going in the same direction. A white line also marks the right edge of the highway.

Broken and Solid White Lines

Highway Markings - Broken White Lines

Question 3: A broken white line between lanes:

  •   A. Can be crossed to change lanes
  •   B. Can be crossed only to turn left into a driveway
  •   C. Marks a special two-way turn lane

CORRECT ANSWER: A.
You may cross a broken white line to change lanes when it is safe to do so. Broken (or dashed) lines indicate a permissive condition.

Pavement Markings - Single solid white line

Question 4: A single solid white line between lanes can be crossed:

  •   A. Only when a special situation requires it
  •   B. Only to turn left into a side road
  •   C. Under no circumstances

CORRECT ANSWER: A.
Single solid white lines are used when crossing the lines is discouraged. Don’t cross the line unless you must do so to avoid a hazard.

A double solid white line

Question 5: A double solid white line between lanes can be crossed:

  •   A. Only when a special situation requires it
  •   B. Only to turn left into a side road
  •   C. Under no circumstances

CORRECT ANSWER: C.
A double white line prohibits lane changes. Double lines indicate maximum restrictions.

Broken and Solid Yellow Lines

Free DMV Test: Broken Yellow Center Line - What Does It Mean?

Question 6: A broken yellow center line:

  •   A. Can be crossed only when making a left turn
  •   B. May be crossed when passing other vehicles, if safe.
  •   C. Cannot be crossed under any circumstances

CORRECT ANSWER: B.
A single broken yellow line marks the center of a two-way roadway. Traffic traveling in either direction may pass other vehicles with care and when safe.

Highway markings - Double Yellow Lines

Question 7: You may cross a double solid yellow line:

  •   A. When making a left turn
  •   B. When passing other vehicles, if safe.
  •   C. Under no circumstances

CORRECT ANSWER: A.
If there is a double solid yellow line in the center of the road, you are in a no-passing zone. You cannot cross the line to pass other vehicles. You may, however, cross the line as part of a left-turn maneuver.

Highway markings - Double Yellow Lines

Question 8: A broken yellow line alongside a solid yellow line means:

  •   A. Passing is not allowed in any direction
  •   B. Passing on the left is permitted in either direction, if safe.
  •   C. Passing is allowed if the broken line is on your side

CORRECT ANSWER: C.
When double yellow lines are broken on right (“your side”) and solid on left, you may pass other vehicles if it is safe to do so. Drivers from opposite direction (with a solid line on their side) are not allowed to pass.

Other Road Markings

A center lane bordered by solid yellow and broken yellow lines

Question 9: A center lane marked on both sides by a solid yellow line and a broken yellow line is used for:

  •   A. Emergencies
  •   B. Left turns
  •   C. Both right and left turns

CORRECT ANSWER: B.
A center turn lane has solid yellow and broken yellow lines on both sides. You may enter this lane from any direction to make a left turn. In most states, you can also enter this when making a left turn from a side road or driveway.

Highway markings - sharrow

Question 10: This pavement symbol marks:

  •   A. Lanes shared by bicyclists and motorists
  •   B. Lanes reserved for left turns
  •   C. Lanes reserved for bicyclists

CORRECT ANSWER: A.
Sharrows (shared roadway bicycle markings) reminds motorists that bicyclists can lawfully use this lane. They also assist bicyclists with positioning on a shared roadway.


Learn more:

Leave a comment

Your email address will not be published.


*


%d bloggers like this: