DMV Test Questions about Motorcyclists

Sharing the road with motorcyclists

A Day at the DMV

A day at the DMV office. A father is upset and loud after his daughter failed the permit test. Not because she failed, but because the permit test had several questions about motorcyclists and bicyclists. The father didn’t think those questions belonged in a car theory test.

An officer tried to reason with the father and explain that as a car driver you need to share the road with pedestrians, bicyclists, motorcycle riders, and large trucks. That is why the written knowledge test has several questions about how to safely share the road with others.

The father didn’t have any luck in his pursue to change the test questions. They are still there. And, if anything, they are more frequent than before.

Young man standing at a motorbike

The Risk of Injury in a Crash is Much Higher

Why is this? Well, the number of motorcycles on our highways keeps getting higher. You see them not only in spring and summer, but during the entire year.

Motorcycles go as fast as cars and trucks. At the same time, riders face extra dangers caused by weather and road conditions. The risk of injury in a crash is much higher.

Because of their vulnerability in an accident, it has become increasingly important for a driver to pay extra attention to motorcyclists on the road.

Here are some things you should know and learn for your official written knowledge test.

The small size of motorcycles makes them harder to see

Size and Speed

Question 1: Always look carefully for motorcycles before you change lanes because:

  •   A. It is illegal for motorcycles to share traffic lanes
  •   B. Their smaller size makes them harder to see
  •   C. They always have the right-of-way at intersections

ANSWER: B. Motorcycles can be hidden in blind spots because of their small size. Always check your mirrors and blind spots for motorcycles. Signal early and check twice before changing lanes.


Question 2: In general, motorcycle riders:

  •   A. Are harder to see in traffic
  •   B. Can avoid accidents more easily than car drivers
  •   C. Always have the right-of-way

ANSWER: A. Due to their small size, motorcycles can be harder to see, and motorists tend to underestimate their speed.


Motorcyclist - NHTSA image library

Question 3: Because motorcycles are smaller than cars:

  •   A. It can be hard to tell how fast they are moving
  •   B. It is easier to see them in traffic
  •   C. Riders must wear reflective helmets at night

ANSWER: A. Many drivers misjudge a motorcycle’s speed. Because of its small size, a motorcycle may seem to be moving faster than it really is. It may also look farther away than it is.


Question 4: Because motorcycles are smaller and more difficult to see than cars:

  •   A. They are allowed to exceed the speed limit
  •   B. They must share the travel lane with you
  •   C. They are easily hidden in a car’s blind spot

ANSWER: C. Because of their small size, motorcycles can be hidden in blind spots. Check for bicyclists and motorcycles before changing lanes.


Safe following distance to motorcycles

Following Distance

Question 5: Which of these statements is true regarding motorcycles?

  •   A. They are small and can be easily seen by drivers
  •   B. They may not share lanes
  •   C. They should be followed at a greater distance

ANSWER: C. Follow motorcyclists at a greater distance. Allow at least three to four seconds following distance when behind a motorcycle so the motorcyclist has enough time to maneuver in an emergency. In dry conditions, motorcycles can stop more quickly than a car, but bad road conditions make stopping quickly difficult.


Question 6: True or false? A driver does not need to allow as much distance when following a motorcycle as when following a car.

  •   A. True
  •   B. False

ANSWER: B. A driver need to follow a motorcycle at a greater distance. Things like potholes or railroad tracks often require motorcyclists to change positions within their lane. Gravel roads decrease traction and may cause a rider to slow down or brake where a car would not. Following too closely endangers your life and that of the motorcyclist.


Motorcyclist in accident

Crashes

Question 7: Approximately one-half of all motorcycle crashes:

  •   A. Involve another motor vehicle
  •   B. Are very minor with no injuries
  •   C. Are not preventable

ANSWER: A. Approximately one-half of all motorcycle crashes involve another motor vehicle.


Question 8: Where are crashes between motorcycles and other motor vehicles most likely to occur?

  •   A. Work zones
  •   B. Intersections
  •   C. Rural highways

ANSWER: B. Most motorcycle/motor vehicle crashes happen at intersections. Usually, the other vehicle turns left in front of a moving motorcycle when the driver of the vehicle should have yielded the right of way.


Rights and Responsibilities of Motorcyclists

Rights and Responsibilities of Motorcyclists

Question 9: Compared to other motorists, motorcycle riders:

  •   A. Have the same rights and responsibilities
  •   B. Are less affected by bumpy road surfaces
  •   C. Don’t have to obey the same traffic laws

ANSWER: A. Motorcyclists have the same rights and responsibilities on public roadways as the driver of a car. While they must follow the same traffic laws, motorcyclists face other dangers and are more vulnerable.


Driving beside motorcyclists - lane sharing

Lane Sharing

Question 10: When can a motorcycle rider use a complete traffic lane?

  •   A. Only on city streets
  •   B. On all highway and streets where motorcycles are allowed
  •   C. Never, they must share a lane

ANSWER: B. Again, motorcyclists have the same rights and responsibilities on public roadways as the driver of a car. They are entitled to a full lane on all highways and streets. Although it may seem as though there is enough room in the traffic lane for a vehicle and a motorcycle, remember the motorcycle needs room to maneuver safely.


Question 11: When you want to pass a motorcycle from behind, you must:

  •   A. Encourage the motorcycle to move onto the shoulder
  •   B. Share the lane, but keep to the left side
  •   C. Move to another lane before and during the pass

ANSWER: C. Never share the lane with the motorcycle or pass a motorcyclist with only a few feet of space. Move completely to another lane before and during the pass.


Turn signal

Turn Signals

Question 12: You want to turn left in front of an oncoming motorcyclist who signals a right turn. You should:

  •   A. Turn quickly and allow room for the motorcyclist
  •   B. Speed up and sound your horn
  •   C. Wait to be sure the motorcycle is going to turn before you proceed

ANSWER: C. Don’t be fooled by a flashing turn signal on a motorcycle. Motorcycle signals usually are not self-canceling, and riders sometimes forget to turn them off. Wait to be sure the motorcycle is going to turn before you proceed.


Learn More

10 Things You Should Know About Motorcycles


Leave a comment

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: