DMV Test Questions about Yellow and White Lines
Question 1: Yellow lines on the pavement:
- A. Separate traffic going in the same direction
- B. Mark carpool lanes and evacuation routes
- C. Indicate a school zone or school bus stop
- D. Separate traffic going in opposite directions
ANSWER: D. Yellow lines mark the center of the road and separate traffic going in opposite directions. A yellow line should always be on your left side. If a yellow pavement marking is on your right, you are going the wrong way.

Question 2: What pavement markings separate lanes with traffic going in the same direction?
- A. White lines
- B. Yellow broken lines
- C. Yellow solid lines
- D. Red lines
ANSWER: A. White lines separate lanes going in the same direction. They may be broken (dashed), solid, or double solid.
Question 3: What line marks the road edge on your right side?
- A. A solid white line
- B. A yellow broken line
- C. A white broken line
- D. A solid yellow line
ANSWER: A. Solid white lines mark the road edge on your right-hand side.
Remember: White lines separate traffic in the same direction and mark the road edge. Yellow lines mark the center of the road and separate traffic going in opposite directions.
DMV Test Questions about No-Passing Zones

Question 4: It is against the law to cross a double solid yellow center line:
- A. To make a left turn from a driveway
- B. To pass another car
- C. To make a left turn into a private road
- D. All the above
ANSWER: B. Pavement markings with a double solid yellow center line mark a no-passing zone. You cannot drive to the left of the double solid yellow line to pass other vehicles. You may, however, cross the yellow center lines to turn into or from a driveway, private road, or alley. You may also cross the line when an obstruction makes it necessary to drive to the left of the line.

Question 5: When can you cross yellow center lines to pass another vehicle?
- A. There are two solid yellow center lines and no oncoming traffic
- B. Your side of the road has a solid yellow center line
- C. There are two solid yellow center lines, and you are driving less than 25 mph
- D. Your side of the road has a broken line
ANSWER: D. Where there is one solid yellow line and one broken yellow line, traffic traveling adjacent to the broken line may pass other vehicles with care, but traffic traveling adjacent to the solid line cannot pass.

Question 6: In this picture, car A may pass the vehicle ahead:
- A. Only if car A uses the horn
- B. Only if car B moves to the side
- C. Only if the way is clear
- D. Under no circumstances
ANSWER: C. You may drive to the left of a yellow broken line if the way is clear.
DMV Test Questions about White Lines

Question 7: If you are traveling on a road with solid white lines between lanes of traffic, you should:
- A. Not pass other vehicles for any reason
- B. Not cross lines unless it is necessary
- C. Cross lines if the way is clear
- D. Stay in your lane under all circumstances
ANSWER: B. Pavement markings consisting of solid white lines mean that changing lanes is discouraged. You should stay in your lane unless it is necessary to cross lines to avoid danger.

Question 8: What does a double solid white line between travel lanes mean?
- A. Crossing the line is prohibited
- B. You must exit the highway
- C. Crossing the line is allowed, but discouraged
- D. Passing other vehicles is prohibited
ANSWER: A. A double solid white line separates two lanes of traffic going in the same direction. Crossing a double solid white line is not allowed.
Other Pavement Markings

Question 9: A center lane with a normal broken yellow line and a normal solid yellow line on each side indicates:
- A. An evacuation lane
- B. A shared left-turn lane
- C. A median you cannot cross
- D. A carpool lane
ANSWER: B. A center lane with a regular broken yellow line and a solid yellow line on each side indicates a two-way left-turn lane (also called a shared left-turn lane).
Question 10: You can use a shared left-turn lane:
- A. For passing slower vehicles
- B. For both left and right turns
- C. From either direction
- D. For parking
ANSWER: C. Traffic in either direction can use the lane as part of a left-turn maneuver. You cannot use it for right turns!

Question 11: Lanes marked on both sides by double-broken yellow lines are:
- A. Reversible lanes
- B. Emergency lanes
- C. Carpool lanes
- D. Turn lanes
ANSWER: A. Reversible travel lanes carry traffic in one direction at certain times and in the opposite direction at other times. Double-dashed yellow lines usually mark these lanes. Before you enter a reversible lane, make sure the lane is open for traffic in your direction.
Learn more at Driver’s Prep: Pavement Markings and What They Mean.
Take an interactive test about pavement markings here: Road lines and pavement markings